Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

С гостуването на студенти от специалност „Съдебна администрация“ на Икономически университет – Варна, Варненският окръжен съд стартира информационно-образователната инициатива „Дни на отворените врати“.

Тя се провежда всяка година, но през последните 2 години традицията беше прекъсната заради пандемията. Тази година срещите се подновиха и се провеждат под надслов „Съдът отблизо“.

Студентите бяха посрещнати от Мирослава Славчева – съдебен администратор на Окръжен съд – Варна, която приветства гостите с добре дошли и благодари за проявения интерес към инициативата.Тя разказа за пътя по администрирането на едно дело, което влиза за разглеждане в съда, като уточни че все по-голям обем документи започват да се депозират по електронни канали. Освен това съдът е обособил вече електронна регистратура и е един от първите, които поддържат пълна електронна папка на делата. Показа им как изглежда едно търговско дело, как се оформя корицата му и по какъв начин се окомплектоват документите към него. 

Мирослава Славчева призова студентите от специалност „Съдебна администрация“ подробно да се запознаят със Закона за съдебната власт и Правилника за администрацията на съдилищата. Тя посочи, че в тях са разписани подробно функциите и организация на работата на общата и специализираната администрация на съдилищата и изтъкна, че доброто познаване на нормативните актове може да им бъде изключително полезно. Обърна внимание на статута на съдебните служители и начина по който става тяхното назначаване.

Съдебният администратор на Варненския окръжен съд отдели внимание на спецификата на различните съдебни инстанции и запозна младите хора с видовете дела, които се разглеждат от окръжните съдилища. След това студентите имаха възможност да посетят архива на институцията, където се съхраняват дела, някои от които в продължение на 130 години.  

В края на информационния тур, всеки от студентите получи като подарък екземпляр от  историята на Окръжен съд – Варна, както и образователни брошури „Кой кой е в съда?“, „Органи на съдебната власт“, „Висш съдебен съвет, Инспекторат към ВССВисш съдебен съвет, Национален институт на правосъдието“ и други материали по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. След посещението на Окръжен съд – Варна, студентите посетиха и Окръжна прокуратура – Варна.

DSC 0533DSC 0549