Начало

Полезно

Обяви

Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен Мирослав Т., за това че извършил грабеж, представляващ опасен рецидив, като употребил за това сила.

Мъжът има богато криминално минало, като е осъждан многократно за кражби. През ноември 2021 г. изтърпял последната си три годишна присъда. Живеел в Обзор, но обикалял страната. На 31 юли миналата година, във Варна, 40-годишният Мирослав минавал край денонощен магазин на бул. „Осми приморски полк“ и се заговорил с няколко мъже. Единият от тях имал рожден ден и черпел приятелите си. Почерпили и  подсъдимия, след което компанията се разделила. Прибирайки се, рожденикът седнал на една пейка, а малко по-късно към него се доближил Мирослав Т. Опитал се ловко да отнеме чантата на мъжа, но той усетил движенията му и го хванал за ръката. Подсъдимият издърпал със сила чантичката и побягнал, като успял да отнеме намиращите се в нея телефон, ключове, сумата от 800 лева и 50 евро, всичко на стойност 1029,79 лева.

Делото срещу Мирослав Т. приключи в един ден, след като пред съда той призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и пожела делото да протече по правилата на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, съдът е задължен да намали с 1/3 размера на наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил.

Варненският окръжен съд прецени, че подходящото наказание, което следва да търпи Мирослав Т. е „лишаване от свобода“ в размер на 6 години, което беше намалено с 1/3 до 4 години и следва да бъде търпяно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.