Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд измени определените от Районен съд – Варна мерки за неотклонение „задържане под стража“ в парична гаранция от 2000 лева спрямо 48-годишния Васил Ц. и 39-годишния Ясен К. Двамата са привлечени като обвиняеми за разпространение в интернет пространството на порнографски материали с лица под 18-годишна възраст.

Въззивният съд не сподели основанията на Районен съд – Варна, с които им е била определена най-тежката мярка за неотклонение. Според тричленния състав, не са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест. Според законовите изисквания, „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление, което се наказва с „лишаване от свобода“ . Другото условие е, по делото да са налице доказателства, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Според държавното обвинение данни за риск от укриване липсват, но другите две условия били изпълнени, за да бъде определена марка „задържане под стража“.

Адвокатите на обвиняемите помолиха съда за по-леки мерки за неотклонение, поради чистото съдебно минало на двамата, наличието на постоянни адреси и трудовата им ангажираност. Според защитника на Васил Ц., липсвали и доказателства уличаващи го в авторството на деянието. Подчертано беше, че наличните по разследването самопризнания, по закон, не можели да се приемат за годни и достатъчни. Другият изтъкнат довод бе, че IP адресите можели да се манипулират и също не доказвали, че свалените и разпространени файлове били на устройствата на 48-годишния мъж. В правото си на изказване пред съда, обвиняемият допълни, че ако е имало посетени сайтове в интернет, то те били свободно достъпни в мрежата.

Ясен К. пък заяви, че никога не бил нарушавал закона и определи това, което бил извършил, като ужасно и помоли за прошка. 

Като съобрази становищата на страните и събраните по дело доказателства,  тричленният състав на Окръжен съд – Варна прецени, че са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които би могло да се подозира съпричастността на Васил Ц. и Ясен К. към престъплението, в което са обвинени. Съдът не сподели позицията на защитата, че IP адресите са били манипулирани, тъй като по делото няма такива данни. Локализацията на обвинените е била извършена чрез информация от мобилен оператор, доставчик на интернет услугата, като в този случай промяна на IP адреса е невъзможна. Освен това се касае не само за трафик на данни, а и за конкретни находки на електронните устройства на Васил Ц. Съставът се солидаризира със защитата, че опосредените самопризнанията нямат доказателствена стойност. С оглед опасността двамата обвиняеми да се укрият, съдът сподели позициите на обвинението и защитата, че по делото няма данни, за да бъде направен този извод. По отношение опасността двамата да извършат престъпление, според съда липсва такава опасност, тъй като разследващите са иззели всички електронни устройства на двамата мъже и тяхната манипулация е невъзможна.

Поради изложените съображения, Варненският съд определи изменение на мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер от по 2000 лева за всеки. Сумите следва да бъдат внесени в седем дневен срок от днес.

Определенията на съда са окончателни.