Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 40-годишния Борис Г. Той е привлечен като обвиняем, че на 13 ноември тази година във Варна, извършил блудствени действия спрямо 11 годишно дете.

Въззивният съд сподели изцяло основанията на Районен съд – Варна, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест. Според законовите изисквания, „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление, което се наказва с „лишаване от свобода“ . Другото условие е, по делото да са налице доказателства, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Борис Г. и защитникът му помолиха съда за по-лека мярка - „домашен арест“. В своя защита, обвиняемият каза, че е бил под въздействието на алкохол и определи постъпката си като неморална.

Въпреки началния етап на разследването, тричленният състав на Окръжен съд – Варна прецени, че са събрани достатъчно доказателства - разпити на свидетели, изготвени експертизи, разпознаване, въз основа на които би могло да се подозира, че Борис Г. е автор на престъплението, за което е обвинен. От друга страна то е тежко умишлено и за него законът е предвидил „лишаване от свобода“. По отношение на реалната опасност обвиняемият да се укрие, съдът намери, че по делото липсват данни 40-годишният Борис да се е укрил. Той има постоянен адрес, на който от години живее със своята майка. По отношение на опасността да извърши престъпление, съдът посочи, че се касае за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност, което е свързано с посегателство срещу половата неприкосновеност на дете. Освен това, изготвената съдебно психиатрична експертиза е констатирала, че при Борис Г. са налице данни за психични и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана употреба на наркотични вещества. При прегледа на иззетия от него мобилен телефон са били установени 169 снимки на жени, заснети в гръб. Кадрите са били създадени в периода 04.11-13.11.2022г. От полицейската справка по делото е видно, че обвиняемият не работи, а майка му е споделила, че той е много агресивен, често й нанасял побои и се страхувала за живота и здравето си. До момента, обаче не е подавала жалба за тези негови действия. Вземайки предвид доказателствата по делото, съдът прецени, че се касае за лице с изключително висока степен на обществена опасност и риска да извърши престъпление е реален. Поради семейните отношения мярка „домашен арест“ не би постигнала визираните в закона цели, поради което Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка на неотклонение на Борис Г. – „задържане под стража“.

Определението е окончателно.