Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд отказа екстрадицията на 25-годишната Дочка М., която е издирвана в Италия за изтърпяване на няколко присъди за кражби. Тя е издирвана с четири Европейски заповеди за арест, последната от които е издадена на 12 септември 2022 г.

25-годишната жена е била задържана на 18 октомври тази година на ГКПП Аерогара – Варна.

Миналия петък, Варненският окръжен съд я задържа под стража, за да обезпечи присъствието и́ в производството за екстрадиция в Италия, което беше разгледано днес.

Пред тричленния съдебен състав, младата жена заяви, че не желае да бъде предавана на италианските власти и предпочита да търпи наказанията си у нас. Адвокатът и́ изтъкна, че тя има постоянен адрес в България, не е осъждана тук, както и към момента няма висящи производства. Освен това има малолетно дете, за което се грижи. Поради изложените съображения, съдът беше помолен да промени мярката за неотклонение на Дочка М. от най- тежката – „задържане под стража“ в по-лека – „домашен арест“ или парична гаранция, тъй като превеждането на наказанията в изпълнение ще отнеме време. 

Българката е осъдена на 2 години „лишаване от свобода“ от съда в италианския град Лука през юни 2019г. Останалите присъди са от юни 2016 г. на Първоинстанционния съд във Ферара, с която Дочка М. е осъдена на 10 месеца затвор, от декември 2015 г. от съда във Флоренция, постановил 8 месеца затвор, а четвъртата и́ присъда е от същия съдебен орган от май 2018г., като наказанието по нея е 4 години „лишаване от свобода“.

В издаващата държава престъпленията се наказват с максимален срок 6 години затвор. Давността на наказанията не е изтекла.

При проверка за „двойна наказуемост“, съгласно изискването за Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, беше установено че деянията представляват престъпление и по българския Наказателен кодекс.

Варненският окръжен съд изслушвайки становищата на страните и запознавайки се с материалите по делото, прецени че са налице законови основания да бъде отказана екстрадицията на 25-годишната жена, защото  няма пречки тя да търпи присъдите си в България, след като бъдат признати. Относно мярката за неотклонение „задържане под стража“, която жената търпи в момента, съдебният състав определи, че тя ще бъде изменена в „домашен арест“.  Мярката ще бъде контролирана с електронно средство за наблюдение. Съдът наложи и забраната на жената да напуска пределите на България.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 5-дневен срок.