Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 49-годишния Валентин Хр., обвинен в умишленото убийство на друг мъж. Тежкото престъпление беше извършено на 18 септември в местност „Сотира“ във Варна.

Според обвинението, жертвата - 55-годишен мъж от Варна, е бил намушкан с нож и починал от кръвозагуба. След извършените множество процесуално-следствени действия, на 20.09.2022 г. към наказателна отговорност бил привлечен Валентин Хр., като му е било повдигнато обвинение за умишлено убийство.

За престъплението, НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

49-годишния мъж е от Варна, криминално проявен и осъждан за грабежи и незаконно притежание на оръжие. Реабилитиран след като изминали 10 години от последното му осъждане. Той е задържан няколко часа след започване на издирвателните мероприятия.

В съдебната зала Валентин Хр. имаше видими следи от насилие. Защитата му поиска назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да установи здравословното му състояние. Според адвоката му, до този момент той е минал само медицинско освидетелстване и не бил в състояние да участва в наказателното производство, заради тежките травматични увреждания. Поискано беше настаняването на Валентин Хр. в болнично заведение, за да бъде лекуван. Поради това от съда беше поискано определяне на мярка „домашен арест“. Варненската окръжна прокуратура поддържаше искането си за определяне на най- тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Окръжен съд - Варна, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, прие че съществува обосновано подозрение, Валентин Хр. да е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем. Този извод се подкрепял от извършения преглед на записите от видеокамерите в района, свидетелските показания, както и от намерените вещи в управлявания от него автомобил – портейл, дрехи, мобилен телефон, свидетелство на управление на МПС и други. Заради обвинението му в извършване на тежко умишлено престъпление и заради тежестта на предвиденото наказание - повече от 10 г. „лишаване от свобода“, както и заради начина по който е бил задържан, съдебният състав прецени, че е налице опасност лицето да се укрие и да избегне наказателна репресия, както и възможността да извърши престъпление. По отношение на здравословното състояние на Валентин Хр., съдът посочи че установените при медицинския преглед няколко травматични наранявания на главата му не са животозастрашавящи и не представляват пречка за участието му в наказателното производство.  Поради изложените съображения, съдът прецени, че към момента най- адекватната мярка за неотклонение, която след да определи спрямо Валентин Хр. е най- тежката - „задържане под стража“.  

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция.