Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 33-годишния Станимир Р. и 43-годишната Агнес Т., обвинени, че в съучастие умишлено са убили немски турист. Престъплението е извършено с користна цел по особено мъчителен за жертвата начин на 8 юли тази година в района на к.к. Златни пясъци. Двамата са привлечени към наказателна отговорност ден по-късно, Станимир като извършител, а Агнес като подбудител на тежкото престъпление.

Според държавното обвинение, на неустановена дата през периода юни- юли в Германия и България, германската гражданка Агнес умишлено склонила българина да извърши убийството срещу сумата от 20 хиляди евро.

Станимир Р. е бил осъждан у нас. Преди години заминал за Германия, където живеел преимуществено и имал собствен бизнес.

Агнес Т. е родена в Азербайджан, но е с германско гражданство и работи в европейската държава.

За престъплението, в което двамата на обвинени НК предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ и „доживотен затвор без замяна“.

Според адвоката на Станимир Р. не са били събрани дори бегли доказателства, които да сочат, че именно той е съпричастен към престъплението. Освен това бил открит от органите на реда и не бил направил опит да се укрие, а осъжданията му били далеч в миналото, поради което съдът беше помолен да не му определя мярка за неотклонение.

Защитникът на Агнес Т. поиска по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция с довода, че за жената също няма събрани доказателства, които да я уличават в съпричастност към тежкото престъпление. Тъй като е отседнала в хотел в курорта Златни пясъци, беше предложено на съда да я остави на този адрес, за да бъде на разположение на органите на реда. Забрана за напускане на България пък щяла да елиминира опасността да се укрие и да избегне наказателно преследване.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, прие че съществува обосновано подозрение, Станимир Р. и Агнес Т. да са съпричастни към деянието, в което са обвинени. Макар и в самото начало на разследването, този извод се подкрепя от разгледаните в съвкупност доказателства - преглед на записите от видеокамерите в района, свидетелски показания, направените претърсвания и изземвания и експертни становища. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него – повече от 10 г. лишаване от свобода, съдебният състав прецени като реална опасността двете лица да се укрият или да извършат престъпление. По отношение на българина са налице и предишни влезли в сила присъди у нас, макар и в миналото. Отделно пред съда не бяха представени доказателства за финансовите възможности на Агнес Т., за да й бъде определена мярка „парична гаранция“. Тепърва за Станислав Р. и германската гражданка ще се събира информация от германските власти за съдимостта им там.

Поради наличието на всички законови предпоставки, Варненският окръжен съд прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо Станислав Р. и Агнес Т. към този момент е най-тежката - „задържане под стража“.

Определенията могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок от днес.