Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 37-годишния Петър Ш., обвинен в умишленото убийство на друг мъж. Тежкото престъпление беше извършено на 4 юли тази година.

Според обвинението, жертвата - 22-годишен мъж, гост на града, е бил намушкан с нож и починал от остра кръвозагуба, в резултат на нанесени му порезно-прободни рани. Тялото е било намерено в ранните часове на 4 юли 2022 година, близо до пейка в градинката пред Археологическия музей.

След извършените множество процесуално-следствени действия, на 05.07.202 г. към наказателна отговорност е бил привлечен Петър Ш., като му е било повдигнато обвинение за умишлено убийство.

За престъплението, НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

37-годишният Петър Ш. е от Варна, със средно образование, като има обременено съдебно минало. Последната му присъда е за средна телесна повреда, постановена от Районен съд – Варна, като изпитателният срок на условното му осъждане е изтекъл непосредствено преди престъплението, за което е бил привлечен като обвиняем.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, прие че съществува обосновано подозрение, Петър Ш. да е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Този извод се подкрепя от извършения преглед на записите от видеокамерите в района, свидетелски показания, както и от направените претърсвания и изземвания на адреса, на който мъжът е бил открит. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него – повече от 10 г. лишаване от свобода, както и от данните за предишната му съдимост, както и факта че 37-годишният мъж не пребивава на посочения от него адрес Варна, съдебният състав счете, че се касае за личност с висока обществена опасност. Това се подкрепяло и от приложените по делото характеристични данни за лицето, които го описвали като изолирана от обществото и агресивна личност. Поради изложените съображения съдът прецени, че опасността Петър Ш. да се укрие или да извърши престъпление са реални и поради това му определи най- тежката мярка за неотклонение. „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция, като в този случай делото ще бъде разгледано на 19 юли 2022 година.