Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновeн 39- годишния Валентин Х., който в качеството си на съсобственик и управител на търговско дружество, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Деянието е било извършено в съучастие, като помагач, със счетоводителката, обслужваща фирмата - 47-годишната Цветанка Д., в условията на продължаващо престъпление.

През лятото на 2009 година, в качеството си на собственик и управител на фирма, подсъдимият Валентин Х. решил, че може да се възползва по неправомерен начин от обстоятелството, че дружеството има регистрация по ЗДДС, за да получи без основание право на данъчен кредит. За целта били използвани документи с невярно съдържание, потвърждаващи неистина относно несъстояли се, но осчетоводени сделки и приспадане на неследващ се данъчен кредит. Към предоставените фактури нямало представени никакви документи, които да потвърждават описаните дейности.

В периода 15 юни 2009 г. – 14 октомври 2009 г., мъжът и жената успели да избегнат установяването и плащането на 1 402 582,25 лева ДДС.

Валентин Х. и Цветанка Д. са с чисто съдебно минало.

Делото беше внесено в съда в средата на 2021 година и в рамките на 10 открити съдебни заседания наказателното производство приключи.

Тричленният съдебен състав, състоящ се от двама съдебни заседатели и eдин съдия, постановиха присъда по отношение на Валентин Х. от 3 години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване да бъде отложено с 5 години изпитателен срок. Наказанието, което беше наложено на Цветанка Д. е 2 години и 6 месеца затвор, с 4 години и 6 месеца изпитателен срок.

При произнасяне на присъдата, съдията-докладчик по делото обяви, че не е съгласен с мнението на мнозинството на състава по отношение вината на подсъдимата и е подписал присъдата с особено мнение, което ще бъде изготвено заедно с мотивите в законоустановения срок.

Съдебният акт подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.