Новини
Окръжен съд Варна

Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 23-годишния Александър К. и 33-годишния Аркадий М. Те са привлечени към наказателна отговорност за изготвяне на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари. Спрямо Аркадий М. е повдигнато обвинение и за държане на високорискови наркотични вещества – 1,36 грама кокаин.

Варненският окръжен съд призна за виновен 33-годишния молдовски гражданин Анатоли М. за умишлено убийство на мъж от Варна. Определеното му наказание е 12 години затвор при първоначален строг режим.

Варненският Окръжен съд определи временно задържане под стража за срок до 40 дни спрямо 58-годишния руски гражданин Владимир Б. По искане на съдебните власти в родината му, той е обявен за международно издирване чрез Интерпол-Москва, с намерение за екстрадиция. Заповедта за ареста му е издадена на 17.10.2017 год. от съда в Санкт Петербург, по повод водено разследване срещу него за присвояване в особено големи размери чрез измама.

Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 37-годишния Емил Хр. и 22-годишната Мартина Й., обвинени че в съучастие извършили палеж, причинил значителни материални вреди и последвала смърт.

Варненският окръжен съд призна за виновен 40-годишния Дончо Д., убил пастир, като престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Наказанието, което съдебният състав му наложи е 17 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 октомври на работно посещение в съда ще бъдат 8 съдии от Испания, Италия, Португалия и Германия. Визитата им е в рамките на програмата Европейска мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на мнения и опит между представители на органите на съдебната власт.

Основната цел на програмата е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи, включително правото на ЕС и законодателството в областта на човешките права, чрез преки контакти, обмен на мнения и опит между съдии и прокурори от различни държави-членки на ЕС.

В първия ден от едноседмичното посещение във Варна гостите бяха посрещнати първо от председателя на Варненския окръжен съд – съдия Марин Маринов и координатора на визитата – съдия Мария Терзийска, която е заместник-председател на институцията и ръководител на „Търговско отделение“. След това магистратите се срещнаха с ръководството на съдебната институция и съдии, за да научат повече за особеностите в работата на най- големия извънстоличен съд.

Те обмениха информация и дискутираха съдебните практики в европейските държави в областта на гражданското, търговското и наказателното право, както и организацията на работа във времето на пандемия. Чуждестраните магистрати бяха запознати с работата на Центъра за медиация, специализираното помещение за изслушване на деца – т.нар. „Синя стая“, както и с образователните проекти, по които Окръжен съд работи. През седмицата чуждестранните магистрати ще посетят Окръжна прокуратура, Районен съд – Варна, ще разгледат „Синя стая“, Центъра за медиация към съдебния район. По време на престоя си чуждестранните магистрати имат планирана среща и с председателя на Апелативен съд – Варна. В сряда ще бъдат в Икономически университет – Варна, за да научат повече за специалност „Съдебна администрация“ към катедра Правни науки, както и за образователния проект „Младите и правосъдието“, реализиран от учебното заведение и съда. Планирани са визити също в Регионалната дирекция на Държавната агенция за закрила на детето и Затвора-Варна.

Паралелната програма включва запознаване със забележителностите на града – Аладжа манастир, Археологически музей – Варна и резиденция Евксиноград.

Програмата EJTN стартира през 2005г. по инициатива на Европейския парламент и се стреми да развие европейската съдебна култура.

DSC 8590

41-годишния Айдън М. беше признат за виновен от Варненския окръжен съд в държането с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Откритото количество било 2733,72 грама метамфетамин на обща стойност 68 343 лева, което 42 пъти над нормата в разпоредбите за квалификация.