Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

В заседание проведено при закрити врати, Варненският окръжен съд измени определената от Районен съд-Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 15-годишно момче. То е привлечено като обвиняем за пет престъпления на полово удовлетворение и полово сношение с малолетни лица. Пострадалите са три деца на възраст между 5 и 9 години от същия пол.

Според Наказателният кодекс, деца на възраст над 14 години могат да носят отговорност за извършени престъпления, но в намален размер на предвидените наказанията. В конкретния случай, санкцията за непълнолетни до 16 години е до 3 години „лишаване от свобода“.

По покана на Окръжен съд – Варна на едноседмично работно посещение гостуват девет съдии и четирима прокурори от 7 европейски държави – Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция. Визитата им е в рамките на програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт.

Варненският окръжен съд призна за виновен и наложи 20 години „лишаване от свобода“ на 38-годишния Петър Ш. Присъдата е за убийство, извършено на 4 юли миналата година в градинката на Археологическия музей във Варна. Съдът прецени, че престъплението е извършено по особено мъчителен за убития начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и 42-годишната Жечка И. и 41-годишния Пламен М. Жената, сама и в съучастие с мъжа, през периода 09.11.2022г. – 09.03.2023г., в гр. Варна, при условията на продължавано престъпление държали и разпространявали високорискови наркотични вещества.

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишния Антон Т., за това че на 13.06.2020 г., в село Аврен, обл. Варна умишлено нанесъл лека телесна повреда на Гина Ив., изразяваща се в разстройство на здравето неопасно за живота, вследствие на която по непредпазливост причинил смъртта й, настъпила на 11 юли 2020 г.

Варненският окръжен съд призна за виновен 26-годишния германски гражданин Максимилиан Ш., за това че на 10 август 2021 година умишлено умъртвил свой сънародник в курорта Златни пясъци. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Съгласно новата Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица е необходимо всички специалистите, утвърдени за вещи лица към съдебния район да подадат пълния набор от изискуеми документи (които можете да намерите тук), за да бъдат включени в списъка за 2024 година.