Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 35-годишния Огнян Хр., обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества. Той е бил привлечен към отговорност на 10.06.2021 г. за откритите у него марихуана и метамфетамин.

Престъплението, в което е обвинен е тежко, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" до 8 години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Защитата на Огнян Хр. поиска да бъде отхвърлено искането на прокуратурата за определяне на най- тежката мярка за неотклонение. Посочените мотиви бяха, че не е налице обосновано предложение, че обвиняемият може да се укрие или да извърши престъпление. Изтъкнато беше и здравословното му състояние. „При неговото задържане неустановено към момента лице от органите на МВР е причинило телесна повреда на обвиняемия, като при медицинския преглед е установено счупване на ребро, уточни адвокатът на Огнян Хр.

Варненският окръжен съд разгледа представените към момента доказателства - протокол за претърсване и изземване, разпит на свидетелите и експертна справка за изследване на вещества. Според съда от тях разумно може да се подозира верността в тезата на прокуратурата, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, за което му е предявено обвинение. Това е и първата изискуема предпоставка за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”. Към настоящия момента съдът не откри доказателства, които да сочат реална опасност обвиняемият да се укрие. Съдебният състав отчете, че Огнян Хр. е бил многократно осъждан, в това число на два пъти в Република Полша, на лишаване от свобода в не малък размер. „От това може да се направи извод, че е налице престъпна упоритост, създаване на трайни престъпни навици и че оказваната наказателна репресия спрямо него не е постигнала положителен резултат“, посочи съдебният състав. Той взе предвид и наличните данни за характера на Огнян Хр. в обществото и неговото поведение към лица, които в други случаи са свидетелствали. От тях съдът прецени, че Христов е личност с висока степен на обществена опасност и за което е налице реална опасност да извърши престъпление, било то от същия вид или такова против правосъдието. Според Варненския окръжен посоченото от защитата здравословно състояние на обвиняемия не е пречка за търпене на най-тежката мярка за неотклонение, а именно „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване.