Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 55-годишния Красимир К., с което той се признава за виновен в извършването на три престъпления.

През септември 2019г. Красимир К. търпял наказание „лишаване от свобода“ в затворническо общежитие „Разделна" край Варна. Работел на външни обекти, където не бил охраняван. Използвайки тази възможност, той се отклонявал и се снабдявал с наркотични вещества - хероин и марихуана. По същата схема осигурявал и тютюн без бандерол. Принуждавал други затворници да внасят, укриват и разпространяват по негово нареждане наркотиците, а получите суми да вписват в тефтер. Целта била да няма следи, уличаващи го в престъпление. За разпространението на наркотици в затворническото общежитие има повдигнато обвинение спрямо още един затворник.

На 27.09.2019 г. при рутинно претърсване в спалните помещения на затворническото общежитие, били иззети хероин, марихуана и метамфетамини. Открит бил и тефтера, където се отчитали продадените количества.

Тъй като спрямо Красимир К. не последвали действия от страна на затворническата администрация, той се успокоил и продължил с престъпната си дейност.

След поредното отклоняване от работния обект на 07.11.2019 г., той бил проследен и арестуван в землището на село Звездица. В управлявания от него автомобил били открити 1792 грама тютюн без бандерол на обща стойност 403,20 лева. От различни тайници на работния обект на Красимир К. и в неговото спално помещение били иззети хероин и марихуана. Общата стойност на наркотичните вещества открити при двете претърсвания е 1183,53 лева.

Красимир К. се призна за виновен и че за периода 14.10.2019 год. - 28.10.2019 год. подбуждал към лъжесвидетелстване лишен от свобода, който бил натоварен да съхранява, разпространява и отчита наркотиците.

Красимир К. прие да търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, при първоначален строг режим и глоба от 10 000 лева за държането и разпространението на наркотици. Санкцията за разпространение на акцизни стоки без бандерол е 10 месеца затвор, както и трикратния размер на пазарната цена на тютюна - 1209,60 лева. Лишаване от свобода за 11 месеца е наказанието за подбудителството към лъжесвидетелстване. Красимир К. ще изтърпи едно общо наказание, а именно най- тежкото измежду определените за отделните престъпления – 3 години затвор при първоначален „строг“ режим и 10 000 глоба.

Одобреното от Варненски окръжен съд споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Съдебното следствие спрямо другия подсъдим продължава.