Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

За целта през април беше създадена и тествана on-line платформа и беше оборудвано помещение в Адвокатска колегия- Варна

39 от общо насрочените за понеделник (18.05.2020 г.) 46 граждански дела във Варненския окръжен съд бяха разгледани чрез способите на видеоконферентната връзка.

Това стана възможно благодарение реализирането на съвместна инициатива на Окръжен съд и Адвокатска колегия – Варна за създаване на on-line платформа и оборудване на специално помещение в колегията, от което да се извършва дистанционна връзка със съда. Монтираната техника там позволява делата да бъдат разглеждане дистанционно, като единственото условие е адвокатите предварително да са посочили, че предпочитат този вариант пред присъствения в съдебната зала. Първоначално този способ беше тестван още в началото на април, когато по този начин бяха проведени и първите съдебни заседания през извънредното положение. Инициативата, освен че спестява време е и максимално щадяща от гледна точка на рискови контакти.

Всички дистанционно разгледани съдебни производства днес бяха въззивни. Те са образувани след подадени жалби от страна на Енерго-Про Продажби АД срещу решения на Районен съд – Варна в полза на граждански ищци, подали искове за недължими сметки за ток.

Идеята на ръководството на Окръжен съд – Варна е практиката за провеждане на заседания чрез способите на видеоконферентната връзка да се разшири в рамките на процесуалните възможности предоставени от действащите съдопроизводствени правила.

От 14.05.2020г. Окръжен съд възобнови разглеждането на всички видове граждански, търговски и наказателни дела. Освен с Адвокатска колегия – Варна са предприети редица инициативи за дистанционно разглеждане на дела и с други институции в града.