Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Един учебен час не стигна на учениците от 11 клас на Средното училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“, за да дискутиран правни казуси със съдия Михаил Михайлов от Гражданско отделение на Окръжен съд – Варна. Интересът и дискусията по темата, която самите ученици бяха изпрали „Законът – права и отговорности“ и как магистратите гарантират справедливостта беше толкова голям, че учениците останаха в междучасието си и бяха готови да помолят учителят от следващия час да им позволи да закъснеят за него.

Срещата е част от образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Михайлов поздрави учениците са добрата подготовка, която имат, за интересните въпроси и активното участие. Те бяха наясно кой създава законите, кои са съдебните инстанции и отчасти как могат да си защитят правата чрез съда. Част от питанията им бяха свързани с ширещото се мнение, че правосъдието е бавно, а някои дела продължава с години. Магистратът от Окръжен съд – Варна подчерта, че подобно забавяне е по-скоро изключение и даде пример с облигационен спор, който е разглеждал преди да тръгне за срещата си с тях. Приключил само за 7 месеца. „Понякога забавянето идва от необходимостта и задължението на съда да бъдат издирени всички страни по един спор. Понякога се налага да ги търсим буквално по целия свят. Това доста често се случва по имотни спорове“, даде пример съдия Михайлов. И обясни, че много често гражданските дела, особено споровете за родителски права, са натоварени с негативни емоции, като страните дори не искат да се срещат очи в очи. Съдията посочи, че особено в такъв вид дела по-доброто решение за децата е родителите да стигнат до съгласие за раздялата си, защото каквото и да реши съдът, винаги едната страна ще остане недоволна, а съдебното решение е твърде вероятно да не бъде изпълнявано доброволно. Разказа на децата, че още другата година се очаква да бъде въведена задължителна медиация по някои видове дела, за да се даде шанс на страните да научат за този алтернативен начин за решаване на спорове, който освен че ще им даде шанс да опитат да се спогодят, ще бъде за тях и по-евтин. „Много често страните са толкова фокусирани върху завеждането на едно дело, че не си дават сметка какво ще им струва това. Имали сме спорове за толкова малки суми – дори за пет лева, като разходите през всички инстанции са стократно по- високи“, посочи съдията. 

Обобщи, че спазването на законите са онези правила, чрез които животът може да бъде регулиран и да бъде далеч по-лесен за всички ни. Но всяко право върви със поемането на задължения, които също толкова стриктно трябва да се поемат.

За жалост училищния звънец прекъсна срещата на учениците със Михаил Михайлов, но той ги покани да посетят сградата на Окръжен съд – Варна, където ще разполагат с много повече време и ще могат да се запознаят на място с дейността на съда.

VOS Sadia Mihaylov