Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 43-годишния Тодор Х., обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Бил е задържан на 6 ноември 2023 година при полицейска акция в дома му. Там били намерени и иззети 10,60 грама хероин.

Самият той също е наркозависим. Установено било, че освен да държи, мъжът разпространявал забранените субстанции от апартамента, който обитавал. В деня на задържането му той продал 0,34 грама хероин на свой клиент. В домът си живеел и с двете си малолетни деца.

Защитникът на Тодор Х. помоли съда за по-лека мярка – „домашен арест“. Държавното обвинение, обаче контрира че по-лека мярка не е подходяща, тъй като според свидетелските показания, разпространението на наркотичните вещества се извършвало ежедневно от дома на обвиняемия. Освен това той самият употребявал хероин, докато полага грижи за децата си, като при претърсването на апартамента е било намерено значително количество, оставено на достъпно място.

След като се запозна със събраните материали по делото, Варненският окръжен съд намери, че би могло да се направи обосновано подозрение, че Тодор Х. има отношение към авторството на престъплението, за което е обвинен. За съда бе налице и другото изискване  – реална опасност лицето да извърши престъпление. Съдебният състав изведе този извод от спецификата и механизма  на извършеното деяние и наличието на риск да се опита да окаже въздействие на свидетелите и така да попречи на разследването.  Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че единствената подходяща мярка спрямо Тодор Х. е най- тежката - „задържане под стража“.  

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.