Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Никола Б. и Владимир Г., които се издирват от съдебните власти в Германия. 28-годишните мъже се разследват за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Европейските заповеди за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест) са издадени на 19 септември тази година от Районен съд – Бамберг. Преди два дни – на 25 октомври, двамата са били арестувани във Варна.

В документите, изпратени от германските власти, е посочено, че срещу Никола Б. и Владимир Г. се води наказателно производство за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измама и мошеничество. Издирваните лица работели в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според разследващите, Никола Б. и Владимир Г., както и други т.нар. „агенти по задържане“, се представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на многобройни клиенти в Германия. Убеждавали ги, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране. С неверни твърдения, подвеждали своите клиенти да вложат значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби. Използвали манипулативен софтуер, за да заблудят клиентите си. Инвестиции не били правени, а депозираните средствата, били превеждани по сметки на престъпната група.

Според германската прокуратура, измамите, извършени лично от Никола Б. в периода 17.01.2019 г до 04.12.2020 г. в Мюнхен, Нордхайм и други населени места в Германия са 40 за общо 328 951 евро. Разследването срещу Владимир Г. е, че от 01.08.2019 г. до 29.07.2020 г. е извършил 32 престъпления, като направените  депозити чрез схемата са в размер на 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които са обвинени българите е 15 години „лишаване от свобода“. Деянията, за които са разследвани лицата, са наказуеми и по българското законодателство.

При задържане на лице издирвано с ЕЗАЕвропейска заповед за арест, компетентният окръжен съд е задължен незабавно да разгледа искането за вземане на мярка за неотклонение. Законът е предвидил мярката за неотклонение да бъде „задържане под стража“ до приключване на производството по ЕЗАЕвропейска заповед за арест, за да бъде осигурено участието на издирваното лице в него. По изключение и в зависимост от обстоятелствата, се допуска определяне на по-лека мярка за неотклонение.  

Пред съда, Никола Б. и Владимир Г. заявиха, че не дават съгласие за доброволно предаване на германските власти. Двамата не се отказаха от правилото на особеността – при екстрадиция, ще могат да бъдат разследвани само за престъпленията, за които се издирват.

След като се запозна със събраните по делото доказателства и становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че изпратените документи отговарят на законовите изисквания. В това производство съдът се произнася единствено по мярката за неотклонение „задържане под стража“. Делото, на което ще бъде решено дали да бъдат предадени на германските власти, трябва да бъде насрочено в 7- дневен срок от тяхното задържане. 

Определенията на съда подлежат на обжалване, като в този случай делата са насрочени за 7 ноември пред Апелативен съд – Варна.