Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за неотклонение спрямо 35-годишния Мартин Т., който е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според обвинението, мъжът извършил престъплението на 13 февруари тази година, в условията на опасен рецидив. Той държал метамфетамин с тегло 0,22 грама, като в дома му били открити електронна везна, както и стъкленици за съхранение на химикали. На същата дата разпространил част от държания от него наркотик.

Мартин Т. има 20 предишни присъди за различни престъпления. Последното си наказание изтърпял преди два месеца - на 20 октомври миналата година.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ заради тежестта на обвинението, предвиденото наказание - до 15 години затвор, както и обществената опасност на лицето.

Защитата помоли за по-лека мярка, тъй като не била доказана съпричастността на Мартин Т. към престъплението. Отделно той бил многократно осъждан, но наказанията били под една година, изтъкна неговия адвокат. Тъй като мъжът имал постоянен адрес беше поискана мярка за неотклонение „домашен арест“.

 Варненският окръжен съд разгледа събраните материали по делото и становищата на страните. Прецени, че към момента има достатъчно доказателства, от които да се счете, че Мартин Т. има отношение към повдигнатото обвинение. Това са свидетелските показания, открития наркотик и други вещи в дома му. За съда е изпълнено и другото законово изискване за определяне на мярка „задържане под стража“ – реална опасност лицето да извърши престъпление. Заключението се извежда от впечатляващите по обем осъждания на 35-годишния мъж и факта, че последното му наказание е изтърпяно съвсем скоро – преди два месеца. Варненският окръжен съд прецени, че към този момент единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо Мартин Т. е най- тежката - „задържане под стража“.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване.