Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският Окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 46-годишния руски гражданин Алексей А., който се издирва от властите в родината си. Обвинен е в укриване на данъчни задължения. Като директор на дружество се сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. Разследван е за сключване на договори, подписване на документи с невярно съдържание и финансови преводи. В резултат на престъпната дейност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли. Руските власти смятат, че след извършване на престъплението лицето се е отклонило от правосъдието и се е укрило, което е наложило обявяването му за международно издирване чрез Интерпол.

Според руския Наказателния кодекс, максималното предвидено наказание за деянието е „лишаване от свобода" за срок от 6 години.

През юни Алексей А. е бил арестуван във Варна, като до момента е бил под временна мярка за неотклонение домашен арест в очакване молещата държава да изпрати необходимите документи за неговата екстрадиция. Документите за предаването на 46-годишния мъж са получени в определения от съда 40-дневен срок за временно задържане, който изтича на 3 август т.г.

Адвокатите на чуждия гражданин изтъкнаха, че той живее над 5 години в България и има статут на временно пребиваващ. Работата му е свързана с управление на недвижими имоти, треньор е по бойни спортове и е участвал в хуманитарни акции за украинските бежанци. Изтъкнато беше, че наказателното преследване спрямо него е по политически причини заради възгледите му. Подчертано беше и доброто му процесуално поведение до момента – не се е отклонявал от определения му домашен арест.

Представителят на прокуратурата заяви, че не споделя доводите на защитата, тъй като извършеното престъпление не е политическо, а икономическо и то извършено през 2015г. Руските власти започнали издирването на Алексей А. през 2018г. и след като лицето не било установено било обявено за международно издирване – т.е. далеч преди избухване на военния конфликт между Русия и Украйна.

Варненският окръжен съобрази представените доказателства и становища и прецени, че искането за задържането на лицето е съобразено с всички законови изисквания. Според руския Наказателен кодекс, престъплението за което Алексей А. е обвинен не е с изтекла давност, наказуемо и по българския НК, като се касае за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. По отношение на опасенията на защитата за политическо преследване и съществуващ риск от нехуманно отношение спрямо лицето от молещата държава, съдът посочи, че не са били представени никакви доказателства за подобен риск. Нещо повече престъплението е от 2015 г., а 46-годишния мъж се издирва преди да избухне военният конфликт. Съдът изтъкна, че при проверката на времената мярка за неотклонение, Апелативния съд е изтъкнал, че съществува потенциална опасност от укриване на Алексей А., предвид честите му пътувания извън България.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи, че искането за „задържане под стража“ на Алексей А. е основателно и следва да бъде уважено с цел да бъде осигурено участието му в производството за неговата екстрадиция, за чието насрочване тече 7-дневен срок.

Определението на съда по отношение на мярката за неотклонение може да се обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.