Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският Окръжен съд определи временно задържане под стража за срок до 40 дни спрямо 46-годишния руски гражданин Алексей А. По искане на съдебните власти в родината му, той е обявен за международно издирване чрез Интерпол-Москва, с намерение за екстрадиция. Заповедта за ареста му е издадена на 27.04.2022 г. от Кузминския областен съд на руската столица, по повод водено разследване срещу него за данъчно престъпление.

Според руския Наказателния кодекс, максималното предвидено наказание за деянието е „лишаване от свобода" за срок от 6 години. То съставлява престъпление и според българския НК, каквото е законовото изискване.

46-годишният руски гражданин е бил арестуван днес във Варна.

От прокуратурата изтъкнаха, че ако Алексей А. не бъде задържан под стража има опасност да се укрие, тъй като след започване на разследването в Русия е напуснал страната, за да избегне наказателно преследване.

Защитата му беше на противоположно мнение. Изтъкна, че лицето е издирвано за деяние извършено през 2015 г. и не е било редовно призовавано. Алексей А. е в България от 2017г. и е със статут на временно пребиваващ. Пред съда беше представен договор за наем на жилище във Варна. Адвокатът на руския гражданин заяви, че той е трудово ангажиран, но заради спешното разглеждане на делото не успели да осигурят документи, които доказват твърдението. С искането за определяне на по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ и забрана за напускане на страната, пред съда бяха представени и награди от състезания на 46-годишният мъж, който се занимава с бойни спортове.

Варненският окръжен съд като съобрази представените доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане е съобразено с всички законови изисквания, както и че е налице валидна заповед за арест. Руските съдебни власти са декларирали и намерението си да искат екстрадицията на лицето. От документите по делото е видно, че тъй като местонахождението на Алексей А. не е било установено, той е бил привлечен към наказателна отговорност задочно и е бил обявен за международно издирване. Тъй като лицето е със статут на временно пребиваващ в страната ни, а пред съда не бяха представени доказателства, че е трудово ангажиран, опасността да се укрие за съда е реална. Свидетелствата за спортните му постижения, съдът прецени, че не може да цени в това производство.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи, че искането за временното „задържане под стража“ до 40 дни на Алексей А. е основателно и следва да бъде уважено с цел да бъде осигурено участието му в същинското производство по неговата екстрадиция.

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.