Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

За втори път Окръжен съд – Варна призна за виновни холандските поданици Робърт П. и Курт М. в извършването на контрабанда на прекурсори за производство на наркотици в особено големи размери.

Делото беше върнато за ново разглеждане, след като първата присъда беше отменена от Апелативен съд-Варна, поради констатирани процесуални нарушения.

Робърт П. и Курт М. извършили контрабандата в условията на продължавано престъпление през периода от 26.01.2017 г. до 16.03.2018 г., на Митнически пункт „Пристанище Варна - Запад". Двамата в съучастие като съизвършители, пренесли през границата на страната 4297,5 литра прекурсор РМК на стойност 1 784 579,85 лева и 4400 кг прекурсор APAAN, на стойност 1 306 448 лева. Според закона, предметът на контрабандата е в особено големи размери на обща стойност 3 091 027,85 лева, като случаят е особено тежък.

Контрабандата тръгвала с кораби от Азия и Латинска Америка, но не била предназначена за България, а за Европейския съюз. Прекурсорите били декларирани като почистващ препарат за прозорци. Робърт П. бил отговорен за организацията на контрабандния канал, а живеещият в Бургас Курт М. се занимавал с логистиката. И двамата са осъждани за наркотици в държави от Европейския съюз.

Петчленният съдебен състав, състоящ се от двама съдии и трима съдебни заседатели, определи наказание на всеки един от подсъдимите от 15 години затвор и глоба в размер на 200 хиляди лева. Тези наказания са по-строги от първите, които бяха по 10 години затвор и 100 хиляди лева глоба за всеки.

Съдът оправда Робърт П. и Курт М. да са извършили контрабанда на 7525 кг АРАА на стойност 854 162,75 лева. Те бяха оневинени и да са пренесли незаконно прекурсори до пълния размер на обвинението на стойност 225 640 000 лв., тъй като тази сума е изчислена на база на готовия наркотик, който може да се произведе чрез прекурсорите.

Присъдите може да се обжалват или протестират пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.