Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи мярка „задържане под стража“ на 28-годишния Симеон Г., обвиняем за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

Досъдебното производство е било образувано в III РУ - ОД – МВР на 29.10.2021г., а ден по-късно в качеството на обвиняем е привлечен 28-годишния Симеон. Според обвинението, той разпространил на друг мъж марихуана и метамфетамин. В хода на разследването е извършен обиск, претърсване и изземване от жилището на лицето. Някои от откритите наркотици са били в големи количества – над 60 грама метамфетамин, над 21 грама марихуана, амфетамин и екстази. Открита е била и везна, по която при изготвената експертна справка е било установено наличие на следи от наркотици.

Спрямо Симеон Г. бе поискана най- тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“, тъй като престъплението е тежко – за него законът предвижда от 5 до 15 години затвор и глоба до 100 000 лева. Освен това лицето е многократно осъждано за подобни престъпления и това обвинение се явява в условията на опасен рецидив.

Пред съда, защитата на подсъдимия поиска по-леката мярка - „домашен арест“, като изтъкна че жилището на обвиняемия се използва и от други лица, и неговата съпричастност към престъплението не е доказана в достатъчна степен.

Според Варненския окръжен съд, към момента са събрани достатъчен обем доказателства, от които би могло да се изведе обосновано предположение за съпричастността на Симеон Г. към повдигнатото обвинение. Освен първата изискуема предпоставка, съдебният състав прецени, че са налице и останалите две – реална опасност лицето да се укрие, тъй като има данни че вече е направил такъв опит или да извърши престъпление. Мнението на съда се подкрепя от факта, че престъплението е тежко и за него се предвижда значително наказание, както и че мъжът е привлечен като обвиняем в условията на опасен рецидив. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи, като единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо Симеон Г., най- тежката - „задържане под стража“

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано в три дневен срок.