Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Петчленен състав на Варненския окръжен съд отказа на Йордан П. замяна на наложеното наказание „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ за срок от 30г. Той изтърпява присъда за извършен грабеж в съучастие със Златин Златинов (починал на 01.02.2001 г.), придружен с убийство на трима германски граждани през 2000г. в с. Куманово. Престъплението е извършено на 25 срещу 26 юли 2000г. Осъден е и за опит умишлено за умъртви лица от състава на МВР на 16.01.2001г. , като последвала смъртта на един от полицейските служители.

През януари 2001 г. Йордан П. е задържан под стража, а на 05.10.2001 г. постъпва в Затвора – Варна.

Към подадената до съда молба от лишения от свобода беше представено и становище на администрацията на Затвора – Варна. В него беше посочено, че молбата на Йордан П. не следва да бъде уважена, тъй като в периода от 25.08.2004 до 30.10.2014 г. той е търпял наказание „доживотен затвор без право на замяна“. С решение от 31.01.2017 г., Върховният касационен съд изменя присъдата му в „доживотен затвор“.

Според Наказателния кодекс, за да бъде заменен доживотен затвор с лишаване от свобода е необходимо задържаният да е изтърпял не по-малко от 20 години затвор.

Варненският окръжен съд, след като разгледа и взе предвид събраните по делото писмени доказателства, както и становищата на административното ръководство на затвора във Варна прие, че не са налице материално-правните предпоставки за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ за срок от 30г. Петчлененният съдебен състав посочи, че от наказанието „доживотен затвор“ е необходимо да са изтърпени не по-малко от 20 години. Реално този срок за Йордан П. е започнал да тече от окончателната влязла в сила присъда „доживотен затвор“, наложена от ВКСВърховен касационен съд през януари 2017г. Освен това в Наказателния кодекс предварителното задържане не се приспада при наказанията „доживотен затвор“ и „доживотен затвор без замяна“. Според съдебния състав това е така, тъй като в периода на изтърпяване на мерките за неотклонение, затворническата администрация не може да работи с осъдения по неговото превъзпитание и поправяне за формиране на трайни положителни нагласи. Варненският окръжен съд прецени, че след като липсва първата формална предпоставка предвидена в закона, е безпредметно обсъждането на останалите, необходими за замяна на доживотния затвор с лишаване от свобода за срок от 30 години.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в седем дневен срок.