Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото срещу Антон Т. обвинен за убийството на жената, с която съжителствал на семейни начала в с. Аврен. Според обвинителния акт, престъплението е извършено в условията на домашно насилие, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Роднините на убитата жена бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци по делото. Съдът допусна за съвместно разглеждане гражданските искове за претърпени неимуществени вреди в резултат на престъплението от по 150 000 лв за майката и детето на Гина Ив. и от по 75 000 лева за останалите й трима роднини.

Според обвинението, 47-годишния Антон Т. и 32-годишната Гина Ив. живеели на семейни начала в къщата на майката на подсъдимия в Аврен. Само жената работела. Двамата ежедневно употребявали алкохол, като след изпиването на големи количества, подсъдимият ставал агресивен и започвал да бие жената, с която съжителства. В случаите когато насилието било особено жестоко, жената търсела защита в дома на родителите си. Всеки път Антон Т. успявал да убеди Гина да се върне при него. На 13.06.2020г. около 13 ч. подсъдимият отишъл до хранителен магазин в селото, където започнал да консумира алкохол. Вечерта, около 20,30ч. към пиещите се присъединила и жена му. Към 21,30-22,00ч. двамата тръгнали да се прибират. През целия път Антон нанасял удари по тялото и главата на 32-годишната жена, като това продължило и след прибирането им в къщата. Побоят спрял след като в яда си мъжът счупил с юмрук стъкло в дома и нарязал ръката си. Пострадалата събрала остатъците от счупеното, превързала ръката на Антон и двамата легнали да спят. В следващите три дни Гина лежала, дишала трудно и била неконтактна. Антон не повикал лекар, нито се погрижил за нея. Тревожел се единствено за наранена си ръка и намерил транспорт, за да отиде до спешния център на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна. След като няколко дни познати на жената не я били виждали, решили да отидат до къщата, в която живеела. Притеснени от състоянието й помолили Антон да извика екип на Спешна помощ, но той отказал. Жената била приета в болница в кома, като така и не дошла в съзнание и на 11 юли 2020 г. починала.

В днешното разпоредително заседание адвокатът на Антон Т. поиска промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Прокуратурата възрази с довода, че подсъдимият е упражнявал домашно насилие и над собствената си майка.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд като изслуша становищата на страните и разгледа материалите по делото прецени, че е налице подозрение за съпричастност на 47-годишния мъж към предявеното обвинение. Освен това за съда съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление, тъй като законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ не по-малко от 10 години, с което е изпълнено и второто законово изискване за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда. Отделно постановеното „задържане под стража“ е от 26 януари, като изтеклият срок се явява разумен, поради което съдът потвърди определената мярка за неотклонение.

Определението на съда подлежи на обжалване пред въззивната инстанция, а следващото заседание е насрочено за 24 август от 10:00ч.