Варненският окръжен съд отмени изпълнението у нас на присъда, наложена на 21-годишния българин Митко Насков от британските съдебни власти.

Той е осъден от Кралския съд в Йорк на 16 години „лишаване от свобода“ за изнасилване на британска гражданка, извършено на 12.08.2018г в град Скарборо, графство Северен Йоркшир. Деянието представлява престъпление и по българския Наказателен кодекс.

Властите във Великобритания искаха признаване на присъдата и изпълнението й у нас. В съответствие с изискванията на Рамковото решение, Варненският окръжен съд бе задължен да адаптира наказанието, наложено от издаващата държава, като го приспособи към най-близкото по вид и характер наказание, предвидено в българския НК. При трансфера на Митко Насков, той следваше да търпи у нас максималния размер от 8 години затвор, при строг режим за извършеното изнасилване.

Молещата държава е преценила, че намаленият размер на наказанието у нас за извършеното престъпление не е приемливо, поради което е оттеглила искането си за трансфер на осъдения българин.

Определението на Варненски окръжен съд е окончателно.