Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 31-годишния Сашо И. Той е привлечен в качеството на обвиняеми за притежание и разпространение на наркотици.

Досъдебното производство е образувано на 17 януари тази година по описа на Трето РУ – Варна. При претърсване на жилището на мъжа са били иззети наркотични вещества – марихуана и амфетамини, както и електронна везна. Наркотикът е бил разпределен в предварително подготвени специфични пакетчета на дози. В хора да разследването са били разпитани и свидетели, които са потвърдили, че Сашо И. им е разпространявал забранените от закона вещества. По делото е приложена и справка за съдимост на лицето, от което е видно, че 31-годшният мъж е осъществил настоящото деяние в изпитателния 3 годишен срок на осъждането си с влязла в сила присъда на 19.04.2022 година на Районен съд – Варна. Отново за същото престъпление.

Обвиняемият и защитникът му помолиха съда за по-лека мярка – „домашен арест“. Мотивите - Сашо И. има адресна регистрация, както и малко дете, за което се грижи.

За да прецени каква мярка за неотклонение да определи, съдът е задължен да съобрази две кумулативни предпоставки. Първата е от събраните по делото доказателства да може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, а втората - да съществува реална опасност от укриване или извършване на престъпление от обвиняемите.

Състав на Варненския окръжен съд, прецени че към момента са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано подозрение, че Сашо И. е съпричастен към престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем. Съдът посочи, че действително по делото не са налице данни, от които да се изведе извод за реална опасност за укриване на лицето. Не така стои въпросът обаче по отношение на риска 31-годишният мъж да извърши престъпление, предвид свидетелството му за съдимост. Настоящото деяние се явява извършено в изпитателния срок на предишното му осъждане, отново за същото по вид тежко умишлено престъпление, което сочи за неговата упорита престъпна деятелност. За съдебният състав мярката „домашен арест“ не е подходяща, тъй като има данни, че разпространението на наркотиците е било осъществявано от дома на обвиняемия. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи, че спрямо него най- адекватната първоначална мярка за неотклонение, която следва да търпи е най- тежката - „задържане под стража“.  

Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок от днес.