Варненският окръжен съд реши да допусне изпълнението на Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест) за предаването на Никола Б., който се издирва от съдебните власти в Германия. 28-годишния мъж се разследва за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Европейската заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест) е издадена на 19 септември тази година от Районен съд – Бамберг. Според германските власти, Никола Б. и други негови колеги, които работели в колцентър с офиси в София и Варна, подвеждали чуждестранни клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби. Инвеститорите имали възможност да следят нарастването на сумите в платформа, която разследващите установили, че всъщност е манипулативен софтуер. Реално вложения със средствата не били правени, а депозитите били превеждани по сметки на престъпната група.

Според германската прокуратура, измамите, извършени лично от Никола Б., в периода 17.01.2019 г до 04.12.2020 г. в Мюнхен, Нордхайм и други населени места в Германия са 40 за общо 328 951 евро.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът е 15 години „лишаване от свобода“.

Българинът бе задържан на 25 октомври тази година във Варна.

След направено искане до германските власти, Варненският окръжен съд получи задължителната гаранция, че при осъдителна присъда, българинът ще бъде върнат у нас за изпълнение на наказанието. Освен това, молещата държава беше уведомена за заявеното желание от страна на исканото лице за правото му да бъде разследван единствено за обвиненията, посочени в Европейската заповед за арест, т.нар. принцип на особеността.

След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прие, че ЕЗАЕвропейска заповед за арест отговаря на формалните изисквания за предаването на Никола Б. Освен това, съдебният състав отчете, че престъплението, за което се иска лицето е измама и довършването на деянието се осъществява в страната, където е извършено разпореждането с паричните средства. „Обстоятелството, че в Европейската заповед за арест е посочено, че Никола Б. е работил в кол център в София или Варна, не води до извод престъплението да е извършено частично на територията на нашата страна. Измамливите действия, въвеждането в заблуждение, респективно причиняването на вредата са осъществени на територията на Германия, поради което не е налице основанието за отказ от изпълнение на ЕЗА“, посочва в решението си Окръжен съд - Варна.

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до влизане в сила на съдебния акт.

Решението подлежи на обжалване или протест в 5-дневен срок от днес пред Варненския апелативен съд.