Двама съдии от Окръжен съд – Варна гостуваха в един ден в 10 и 11 клас на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Паралелките, в чийто часове влязоха гражданският съдия Невин Шакирова и наказателният съдия – Румяна Петрова, бяха специалност „Съдебна администрация“. Посещенията бяха в рамките на партньорството с учебното заведение по образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Шакирова разисква с десетокласниците темите „Детско правосъдие. Синя стая. Участие в съдебни процеси. Домашно насилие“. Магистратът обясни, че насилието има различни проявления и е добре всеки да познава признаците, така че ако попадне в подобна ситуация, да я разпознае. Децата изгледаха и кратко филмче на Българския фонд за жените, представящо синтезирано най- честите форми на насилие и къде жертвите могат да потърсят помощ.

Фондът е партньор на Окръжен съд – Варна, в започнала миналата година информационна кампания срещу насилието над жени и е често разисквана с учениците от варненските училища. Съдия Шакирова уточни, че все по-чести са случаите, в които жертва на домашно насилие стават и мъже. Посочи, че страданията се нанасят и с разпространението на компрометиращи видеа, честа практика при подрастващите. „Не оставайте безучастни свидетели в подобни ситуации! Опитайте се да защитите онзи, когото тормозят по подобен начин“ призова децата съдията от Окръжен съд – Варна.

В края на срещата всеки от десетокласниците получи малка книжка с най- разпространените клишета, с които се оправдава насилието над жени, придружени с вълнуващи лични истории на жертви. И най- важното, съветите на психотерапевт със сериозен опит в работата с жени и млади хора, които представляват инструмент за да преосмислиш ситуациите и да се справиш в моменти на колебание или безсилие. Книжките също са разработени и предоставени на Окръжен съд – Варна от Българския фонд на жените, който е създаден преди 20 години и е единствената българската организация, която подкрепя местни неправителствено организации, работещи по правата на жените.  

Наказателният съдия Румяна Петрова говори на единайсетокласниците по темата, подадена от тях, за ролята на вещите лица и съдебните експертизи при разглеждането на дела за престъпления. Магистратът от Окръжен съд – Варна обясни какви са най- честите съдебни експертизи, които се назначават. Подчерта, че тяхната роля е изключително важна за съдебния състав, тъй като заключенията имат ключово значение, за да се прецени дали един подсъдим е виновен или невинен. Децата участваха и в симулирано провеждане на процесуално-следствено действие по разпознаване на лица, като способ на доказване. Учениците избраха като престъпление грабеж, извършен на улицата. Свидетелят даде описание на извършителя, което след това послужи за посочване на лицето, извършило престъплението.

В края на срещата двата класа на Хуманитарната гимназия изпратиха с аплодисменти окръжните съдии и им подариха красиви коледни цветя.

Другата седмица срещите с ученици от специалност „Съдебна администрация“ продължават, като избраните теми са „Наказателна отговорност на непълнолетните. Детското насилие и употребата на наркотици“. Деветокласниците ще имат възможност да сложат симулационни очила, чрез които да усетят ефекта от употребата на наркотици и алкохол.

Humanitarna 10 klas Sadia Nevin Shakirova 2 Humanitarna 11 klas Sadia Rumiana Petrova