Трима представители на Световната банка проведоха консултативна среща в Окръжен съд – Варна. Те проучват практиките за разрешаване на съдебни спорове и търговска несъстоятелност по проект „Business Ready“ (Готови за бизнес) в различни градове в Европейския съюз.

Алберто Пеликано – специалист „Частен сектор“ и анализаторите Мария Стоянова и Дамян Пилков се срещнаха със ръководителя на Търговско отделение и заместник председател на Окръжен съд – Варна, съдия Мария Терзийска. Целта е на екипа е провеждането на проучване, част от поредица, изготвена от Групата на Световната банка по искане на Европейската комисия. В него се прилага методологията за диагностика на Business Ready и я адаптира към регионалния контекст, за да оцени бизнес средата в шест града в България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен). Поучването, провеждано под егидата на Министерски съвет, е да се идентифицират добрите практики и да се премахнат регулаторните пречки, засягащи местните дружества, за да се създаде по-благоприятна среда за частния сектор.

Представителите на проекта Business Ready обсъдиха със съдия Терзийска дигитализацията в Окръжен съд – Варна и ефикасността на съдебните производства. Тя ги запозна с практиката за електронно подаване на документи, виртуалните изслушвания и публикуването на решения в различни електронни платформи. Спря се на времето и разходите, които се изразходват за едно съдебно производство и таксите в първоинстанционното и въззивно дело.

В края на срещата представителите благодариха на отделеното време и експертиза на съдия Терзийска, помогнала им да направят оценка на бизнес средата във Варна.

398442673 893506898927566 2497359179651175056 n