Варненският окръжен съд призна за виновен 43-годишния Махмут А., който предложил подкуп на пътни полицаи от РУ– Аксаково, за да не му съставят акт за административно нарушение.  

Махмут живеел със семейството си в Берлин, като през октомври тази година бил на гости при роднини в село в община Тервел. В ранните часове на 19 октомври 2023 г. пътувал към летище Варна, за полет до Германия. Около един часа след полунощ бил спрян за проверка от полицейски патрул. При контакт с водача, служителите на полицията се усъмнили, че 43-годишния мъж е употребил алкохол и му обяснили, че се налага да бъде тестван с техническо средство. Уредът отчел положителен резултат - 0,56 промила алкохол в кръвта. За да не му бъде съставен акт да установяване на административно нарушение на Закона за движение по пътищата, Махмут А. предложил 130 лева на полицейския патрул.

Мъжът е с чисто съдебно минало и работи в Германия. Обвинителният акт е внесен в съда на 6 ноември т.г.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи наказание на Махмут А. „лишаване от свобода“  за срок от 8 месеца, чието изтърпяване отложи с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 500 лева. Предложеният подкуп от 130 лева се отнема в полза на държавата.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.