Първа среща на студенти от Икономически университет – Варна със съдии от Окръжен съд – Варна се проведе в рамките на съвместната образователна програма „Младите и правосъдието“. Студентите изучават специалност „Съдебната администрация“ и това беше първото им посещение на съдебна институция.

Те имаха възможност да наблюдават разпоредително заседание по наказателно дело от общ характер, което защитата на подсъдимия пожела да протече по правилата на съкратено съдебно следствие. След края на заседанието, студентите разговаряха с председателстващия състава - съдия Даниела Михайлова. Тя им разясни какво представлява разпоредителното заседание и избрания от подсъдимия процесуален ред и какви са предимства му. Съдия Михайлова обясни, че съкратеното съдебно следствие може да се проведе само по инициатива на подсъдимия. Съкращава процеса на доказване, като пряко използва доказателствата от досъдебното производство. Има две разновидности, като в първата се признават всички факти и доказателства в обвинителния акт, а в другия е възможно да бъдат изслушани само част от всички свидетели и вещи лица“, посочи съдия Михайлова. Тя подчерта, че при тази процедура, законът е предвидил редукция на предвиденото наказание „лишаване от свобода“ за подсъдимия, тъй като се пестят време и бюджетни средства – разходи за призоваване на свидетели и вещи лица, възнаграждения за изготвяне на допълнителни експертизи и разноски по самото съдебно производство.  Наказателният съдия даде пример на студентите с делото, на което те присъстваха и посочи, че по него присъдата ще бъде произнесена още на първото заседание, след изслушване само на едно вещо лице. Провокира ги, като им предложи до датата на делото, да се поставят на мястото на съдебния състав и да помислят за размера на наказанието, което според тях е справедливо.

Студентите от Икономически университет – Варна имаха още една среща – със съдия Невин Шакирова от Гражданско отделение. Тя ги запозна с видовете граждански дела, които се разглеждат от Варненския окръжен съд като първа и втора инстанция. Показа им как изглежда едно съдебно дело, по какъв ред се оформят документите и какви реквизити трябва да съдържа всяка една папка. Поясни, че в зависимостта от материята, те се различават и цветово, като гражданските дела са в зелен цвят, а ако производството е бързо по какъв начин се бележи това. Съдия Шакирова подчерта, че работата на магистратите е невъзможна без прецизната работа на съдебните деловодители и секретари. „Ние разчитаме един на друг и работим в екип, защото е важно да спазваме законовите срокове, а динамиката в съда е огромна“, посочи тя. Магистратът запозна студентите и с работата на Центъра за медиация към Окръжен съд – Варна. Обясни, че от другата година процедурата ще стане задължителна стъпка по някои от гражданските дела и особено в семейните спорове е много по-добър вариант за постигане на съгласие между страните. В края на срещата, младите хора споделиха, че са приятно изненадани от интересните казуси, с които се занимава гражданското право, както и с предстоящото въвеждане на задължителната медиация, тъй като я намират за доста по-цивилизован начин за решаване на спорове.

Срещите по програмата „Младите и правосъдието“ ще продължат и през ноември, когато студенти от специалност „Недвижими имоти и инвестиции“ в Икономически университет-Варна ще дискутират със съдия въпроси от вещното право.

Sadebna Administracia 30 10 2023 Sadia Mihaylova 2

Sadebna Administracia 30 10 2023 r Sadia Shakirova

Sadebna Administracia 30 10 2023 Sadia Shakirova 3