Варненският окръжен съд определи втората по тежест мярка „домашен арест“ на 33-годишния Филип Д., обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според обвинението, при полицейска операция на 25 октомври т.г на територията на 3 РУ на ОДМВР – Варна, в дома на мъжа са били открити наркотични вещества, както и вещи, свързани с престъпната дейност, за която е бил привлечен като обвиняем. В хода на разследването са били установени и лица, на които Филип Д. е разпространявал забранените вещества.

Предвиденото наказание в НК за това престъпление е 3 до 8 години „лишаване от свобода“ и до 20 хиляди лева глоба.

Мъжът е с чисто съдебно минало и няма криминални регистрации. Има постоянен адрес, съдействал е на разследващите органи, признал е вината си и е заявил намерение да сключи споразумение с прокуратурата, посочи пред съда защитата му.

От събраните материали по делото, Варненският окръжен съд намери, че има събрани доказателства – гласни, писмени и веществени, от които би могло да се направи обосновано подозрение са съпричастност на Филип Д. към деянието, за което е привлечен към наказателна отговорност. За съда, обаче не са налични данни, от които да се изведе опасност лицето да се укрие, тъй като има постоянен адрес, на който живее и където е бил открит от полицията. Според съдебният състав, чистото му съдебно минало и липсата на информация Филип Д. да има други противоправни прояви е аргумент да счете, че най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ се явява прекомерно тежка. За да обезпечи нормалното протичане на разследването, съдът прецени, че по-подходящата мярка в случая е „домашен арест“. По този начин ще бъде ограничено предвиждането на 33-годишния мъж и контакта му със свидетели, които предстои на бъдат разпитани.  Мярката ще бъде контролирана с електронно средство за наблюдение.

Определението на Варненския подлежи на обжалване или протест.