В заседание проведено при закрити врати, Варненският окръжен съд измени определената от Районен съд-Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 15-годишно момче. То е привлечено като обвиняем за пет престъпления на полово удовлетворение и полово сношение с малолетни лица. Пострадалите са три деца на възраст между 5 и 9 години от същия пол.

Според Наказателният кодекс, деца на възраст над 14 години могат да носят отговорност за извършени престъпления, но в намален размер на предвидените наказанията. В конкретния случай, санкцията за непълнолетни до 16 години е до 3 години „лишаване от свобода“.

Родителите на обвиняемия били разведени. Петнадесет годишното момче е живеело при майка си с мъжа, с който тя съжителства. Едното от пострадалите момчета – на 5 години е живеело в същия дом и е племенник на обвиняемия. Другите две деца, които подали сигнала за престъплението, са от приятелския му кръг. Разследването е започнало на 2 юни тази година.

На днешното съдебно заседание присъстваха родителите на обвиняемия, които показаха загриженост и увериха съда, че ще направят всичко възможно той на бъде под постоянно наблюдение и контрол, като контактът с пострадалото дете от домакинството ще бъде временно преустановен.

Според заключението на представената днес съдебно-психологическа и психиатрична експертиза, детето е с умствена изостаналост, поведенческо и емоционално разстройство.

Защитата на момчето посочи, че е предстояло 15-годишният да премине на индивидуална форма на обучение, както и освидетелстването му от психиатър. Поради това, съдът беше помолен да измени мярката „задържане под стража“ в по-лека.

            След преценка на събраните по делото доказателства и въз основа императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на постановеният акт по отношение законосъобразността, обосноваността и справедливостта му, въззивният състав от трима окръжни съдии реши, че жалбата е основателна.

Въззивната инстанция напълно сподели становището на Районен съд - Варна, че са налице данни от които да се изведе извод за съпричастност на момчето към повдигнатите обвинения. За разлика от първоинстанционния съд обаче, Окръжният прецени, че не са налице другите две законови предпоставки за налагане на най- тежката мярка. Няма опасност 15-годишното момче да се укрие, тъй като и двамата му родители имат постоянни адреси. Действително деянията са с висока степен на обществена опасност, но целта на мярката – да не бъде извършено престъпление и да не се пречи на разследването може да бъде изпълнена и чрез надзор на родителите. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд измени мярката, определена от Районния съд в „под надзор на родителите“. 

Предаването на непълнолетния под надзор на майка му и баща му стана срещу подписка в съдебната зала. С нея те се задължиха да упражняват възпитателен надзор върху момчето, да следят за поведението му и да осигурят явяването му пред разследващите органи и съда. При неизпълнение на поетите задължения могат да бъдат глобени с по 500 лева всеки от тях.

Определението е окончателно и не подлежи на протест или обжалване.