По покана на Окръжен съд – Варна на едноседмично работно посещение гостуват девет съдии и четирима прокурори от 7 европейски държави – Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция. Визитата им е в рамките на програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт.

Основната цел на програмата е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи, включително правото на ЕС и законодателството в областта на човешките права, чрез преки контакти, обмен на мнения и опит между съдии и прокурори от различни държави-членки на Съюза.

Гостите бяха посрещнати във Варна от председателя на Варненския окръжен съд – съдия Марин Маринов и координатора на визитата – съдия Мария Терзийска, която е заместник-председател на институцията и ръководител на Търговско отделение. Магистратите имаха среща с колегите си от Районния и Административния съд във Варна. Имаха възможност да разгледат специализираното помещение на изслушване на непълнолетни – т.нар. „Синя стая“, като и Центъра за медиация. За прокурорите и съдиите, разглеждащи наказателни дела, беше изключително интересно посещението във варненския затвор. Срещата там продължи над два часа, като европейските магистрати задаваха въпроси за правомощията и начина на работа на затворническата администрация, както и за достъпа до съд на задържаните лица.  

Прокурорите и съдиите от ЕС посетиха и факултет „Правни науки“ в Икономически университет – Варна, за да научат повече за начина, по който се обучават бъдещите специалисти от „Съдебна администрация“. Част от гостите, които разглеждат граждански дела, се запознаха и с работата на Регионалната дирекция на Държавната агенция за закрила на детето в града.

Чуждестранните магистрати посетиха и някои от забележителностите на Варна – Аладжа манастир и резиденция Евксиноград. Чрез пешеходна обиколка в централната част на Варна, юристът – краевед Християн Облаков запозна гостите с местата, които съхраняват паметта за събития и хора, свързали живота си с основаването на съдебното дело във Варна.

02 DSC 0740 Crop