Варненският окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 33-годишния Николай В., обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според обвинението, на 13 март 2023 година, в жилището което обитавал били открити множество пликчета с метамфетамин, прекурсори за производство на наркотични вещества и електронна везна. Установени били и няколко мъже, които си купували от обвиняемия метамфетамин.

Николай В. е многократно осъждан, като престъпната му деятелност датира от 2017 г. Предишните му присъди нямат отношение към настоящото обвинение.

Защитата на 33-годишния мъж заяви, че не се оспорва авторството на престъплението. Поиска от съда определяне на втората по тежест мярка – „домашен арест“ с твърдението, че мъжът има адрес, различен от този на местопрестъплението, на който да търпи мярката. А контролирането и́ с електронно проследяващо устройство, щяло да му попречи да се укрие или да извърши престъпление.

След като се запозна със събраните материали по делото, Варненският окръжен съд намери, че е налична основната предпоставка за определяне на най- тежката мярка за неотклонение – обосновано подозрение, че Николай В. има отношение към предявеното обвинение. За съда бе налице и другото изискване  – реална опасност лицето да извърши престъпление. Съдебният състав изведе този извод от интензитета на престъпната дейност на лицето, за която има данни, че се извършва от продължителен период, както и от откритите множество на вид технически средства за измерване и пакетиране на наркотичните вещества. Освен това, Николай В. е осъждан няколко пъти, като последната му присъда е била отложена с изпитателен срок, в който сега той е привлечен като обвиняем. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че единствената подходяща мярка спрямо Николай В. е „задържане под стража“.  

Определението подлежи на обжалване.