Варненският окръжен съд призна за виновен 63-годишния Атанас Хр., който по непредпазливост причинил смъртта на жена в инцидент на пътя.

Обвиняемият и съпругата му живеели в Обзор, като над 20 години се издържали от продажба на риба. За търговската си дейност използвали товарен автомобил „Рено канго“. Той разполагал с две външни огледала за задно виждане, но в самото купе такова липсвало, тъй като вратата на товарния отсек била без стъкло. На 26.11.2021 г. Атанас Хр. и съпругата му пристигнали със стоката си в село Старо Оряхово. Една от клиентките огледала стоката, не купила нищо, но оставала в непосредствена близост до една от задните гуми на автомобила. Жената разговаряла със свой съсед, като и двамата незабелязали, че Атанас Хр. се върнал в автомобила, запалил двигателя и предприел движение назад. Едната гума на автомобила преминала върху крака на жената. Водачът слязъл от автомобила и направил всичко, зависещо от него да помогне на пострадалата. Извикана била Спешна помощ, но независимо от проведеното лечение, жената починала на следващия ден, в следствие на нанесените травми.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на Атанас Хр., поиска от съда делото да бъде разгледано по особените правила – в съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна изцяло вината си и фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. При тази процедура съдът е задължен при определяне на наказание „лишаване от свобода“ да намали размера на присъдата с 1/3.

Според съда 63-годишния мъж е нарушил разпоредби на Закона за движение по пътищата, според които преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят е свободен, а по време на движението си непрекъснато да го наблюдава. Когато това е невъзможно следва да осигури лице, което да му сигнализира за опасности, е записано в закона.

Като смекчаващи вината обстоятелства бяха отчетени чистото съдебно минало на лицето, добрите му характеристични данни, оказаната помощ на пострадалата, както и липсата на предишни наказания по Закона за движение по пътищата.

За извършеното престъпление Окръжен съд – Варна наложи на Атанас Хр.  наказание от 1 година „лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до 8 месеца, заради процедурата, по която беше разгледано делото. Изтърпяването на наказанието беше отложено с 4 години изпитателен срок. За този период, мъжът е лишен от право да управлява моторно превозно средство, като ще бъде зачетено времето, през което е търпял тази санкция.  

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.