Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 36-годишния Христо Сл., който е издирван в Марсилия. Там е разследван за участие в организирана престъпна група и извършване на 6 деяния. Европейската заповед за арест (EЗА) е издадена на 25.03.2021г.

Мъжът е роден в Русе, но постоянния му адрес е в град Раковски. На 23 август е бил задържан на територията на Първо РУ на МВР-Варна. В края на август Варненският окръжен съд го задържа под стража, до разглеждане на производството за екстрадиция във френската държава.

В искането си, френската държава посочва, че 36-годишният Христо Сл. е разследван за участие в престъпна група, която подготвяла престъпление. Заедно с други българи, той бил нает, за да смущава конкуренти и организира завземането на територия за продажба на наркотични вещества във френския град Перпинян. Незаконно транспортиране, държане и разпространение на забранени вещества са другите престъпления, за които е бил обявен за издирване. От 5 март 2020г. Христо Сл. е бил предварително задържан във Франция, като от 3 март 2021 г. е бил поставен под юридически контрол. След като на 24 март се отклонил и отпътувал за България, съдът в Марсилия издал Европейска заповед за арест.

За престъпленията, за които е издирван Христо Сл., законодателството на Република Франция предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 10 години. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателство.

Варненският окръжен съд изслушвайки становищата на страните и запознавайки се с материалите по делото прецени, че няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на 36-годишния Христо Сл. и той следва да бъде предаден на властите в Марсилия. Потвърдена беше и наложената му най- тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ до предаването му на съответните компетентни власти на молещата държава.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 5-дневен срок.