Варненският окръжен съд призна за виновен 30-годишния Даниел М., за това че при условията на продължавано престъпление, използвал платежни инструмент без съгласието на титулярите.

Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. При тази процедура, съдът е задължен да намали размера на наказанието „лишаване от свобода“ с 1/3.

На 01.03.2020 г. във Варна, използвайки банкова карта, издадена на фирмен автомобил от верига бензиностанции, Даниел М. три пъти заредил гориво. Последното зареждане от 204 литра направил в туби. Служител на обекта забелязал, че регистрационният номер на автомобила, изписан на картата и този на подсъдимия са различни. Сигнализирал в централата на веригата, но докато се извършвала проверка, Даниел М. напуснал бензиностанцията.

На 12.06.2020 г. с чужда дебитна карта 30-годишният мъж успял да направил 12 тегления на различни суми.

Общият размер на всички транзакциите е 2013,79 лв.

Престъпленията са извършени в изпитателния срок на предишно осъждане за кражба на Даниел М.

Защитата му поиска от съда по-лека присъда, като представи документи, от които е видно, че 30 годишният мъж има болна майка и брат с умствена изостаналост, за които полагал грижи.

Варненският окръжен съд наложи на Даниел М. наказание от 2 години „лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до 1 година и 4 месеца, както и глоба в размера на нанесената щета – 2013,79 лв. Съдът приведе в изпълнение и наказанието му от 2019 г. в размер на 1 година затвор, отложено с изпитателен срок, което сега 30-годишният мъж следва да изтърпи ефективно.

Присъдата на Варненски окръжен съд подлежи на обжалване или протест.