Варненският окръжен съд призна за виновен 25-годишната Грациела Д., за това че е теглила чужд платежен инструмент от фирмената сметка на чичо си, без съгласието на титуляра.

По искане на защитата на подсъдимата, разглеждането на делото се проведе в условията на съкратено съдебно следствие. В този случай при осъдителна присъда наказанието се намалява с 1/3.

Пред съда Грациела Д. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Подсъдимата често гостувала в дома на чичо си, който й помагал в отглеждането на малкото й дете. Мъжът развивал търговска дейност чрез дружество, в което управител била жената, с която живеел на семейни начала, но реално дейността изпълнявал той.

На 4 февруари тази година Грациела гостувала в дома на чичо си. Неволно станала свидетел на разговор между него и жена му за превод на 7800 лева по сметката на дружеството. Тя използвала краткото отсъствие на чичо си, бръкнала в джоба на якето му и взела банковата карта на фирмата му.

Още същата вечер от банкомат изтеглила 400 лева от картата и успяла незабелязано да я върне. Липсата на парите била разкрита на следващата сутрин при посещение на чичото в банката. За неправомерната трансакция била уличена 25-годишната Грациела.

Варненският окръжен съд й наложи наказание от 1 година „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Подсъдимата следва да заплати на пострадалия сумата от 400 лева, представляваща претърпени имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление, ведно със законната лихва, считано от 04.02.2020 г., до окончателното изплащане на сумата. Грациела Д. е осъдена да плати и направените по делото разноски в размер на 194,79 лева в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР - Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50 лева в полза на Държавата по бюджета на съдебната власт по сметка на ВОСВарненски Окръжен съд.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.