Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато от държавното обвинение и 56-годишния Филип Михайлов, с което той се признава за виновен, че без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

В периода 04.09.2020 г- 17.09.2020 г. във Варна разследващите органи установили, че Филип държал метамфетамини и хероин на обща стойност 106,60 лева. В условията на продължавано престъпление на 4 и 5 септември миналата година, той се продал на две лица хероин за обща 181,85 лева.

Предвиденото наказание за това престъпление в НК е до 8 години затвор и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

Пред съда подсъдимият заяви, че се отказва от разглеждането на делото по общия ред и е съгласен с условията на споразумението. Държавното обвинение помоли съда то да бъде одобрено, тъй като не противоречи на закона и морала.

Филип Михайлов е роден във Варна, със средно образование, неработи, женен, неосъждан.

Варненският окръжен съд одобри внесеното споразумението. Подсъдимият прие да му бъде наложено наказание 3 години „лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок и 10 000 лева глоба. Той следва да плати и ½ от направените по делото разноски (общо 5889,98 лева) в размер на 2944,99 лева по сметка на ОД на МВР-Варна в полза на Държавния бюджет.

Одобреното днес от съда споразумение не подлежи на обжалване и влиза в сила незабавно.