Варненският окръжен съд призна за виновен 20-годишната Мартин Н., за това, че отнел чужди движими вещи и използвал платежни инструменти.

На 12 срещу 13.05.2019г. във Варна Мартин Н. успял да открадне от паркиран автомобил маркова мъжка чантичка, раница, 7 банкови карти и други вещи на обща стойност 1198,50 лв. През същия период в условията на продължаващо престъпление използвал чуждите платежни инструменти, като извършил няколко безконтактни трансакции на стойност 223 лева. Три пъти не успял да плати, тъй като наличностите по картите не били достатъчни.

Наказателното производство беше разгледано в отсъствието на подсъдимия, тъй като Мартин Н. е на лечение в наркокомуна в Испания, като местонахождението му е неизвестно. Той е роден във Варна, без образование, грамотен, неженен, осъждан, не работи.

За извършената кражба и за използваните чужди банкови карти, Варненският окръжен съд му наложи наказание за всяко от престъпленията по 3 години „лишаване от свобода“ чието изтърпяване отложи с 5 годишен изпитателен срок. Съдът уважи и граждански иск в размер на 1262 лева, ведно със законната лихва от датата на престъпленията – 13 май 2019 год. до окончателното им изплащане на потърпевшия. Мартин Н. следва да плати и глоба в размер на 447,18 лева.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.