Варненският окръжен съд призна за виновен Илко М., за това че на 10.01.2020г. извършил грабеж, представляващ опасен рецидив.

Илко извършил престъплението в кв. „Вл. Варненчик“ в близост до Първо основно училище „Княз Борис I“. Със сила той отнел от жена дамската й чанта, в която имало дебитни карти, гривни, диоптрични очила, монети, мобилен телефон със зарядно и други вещи, всичко на стойност 781,84 лева.

Делото приключи в един ден, след като пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Варненският окръжен съд уважи искането на защита му за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

23-годишният Илко М. е роден във Варна неженен, осъждан, не работи, неграмотен.

Наказанието, което Варненският окръжен съд определи на подсъдимия Илко М. е „лишаване от свобода“ в размер на 9 години, като след редукцията той трябва да изтърпи 6 години затвор при първоначален „строг“ режим.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.