Делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие

Варненският окръжен съд призна за виновен 19-годишния Петър П., за това, че като неправоспособен шофьор причинил по непредпазливост смъртта на един 18-годишен велосипедист и средна телесна повреда на друг колоездач.

Пътното произшествие възникна на 22 юни 2018г. във Варна, на бул. „Васил Левски“. Поради движение с несъобразена скорост с управлявания от него „Ситроен“ тогава непълнолетният 17-годишен Петър П. блъска двама колоездачи, пресичащи пътното платно на нерегламентирано за това място. Вследствие на инцидента единият (18 г.) получава черепно-мозъчна и гръдна травми и няколко дни по-късно почива в болницата. Неговият спътник (непълнолетно момче) е със средна телесна повреда.

Петър П. е със средно образование и чисто съдебно минало.

Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие по искане на подсъдимия, който призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За престъплението, в което е обвинен Петър П. в особените правила за непълнолетни в НК е предвидено наказание до 8 години „лишаване от свобода“.

За извършеното престъпление, тричленният състав на Варненски окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което намали с една трета до 3 години, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години. Съдебният състав посочи, че въпреки младата възраст на извършителя и чистото съдебно минало при определяне на наказанието е било взето предвид обстоятелството, че се касае за грубо нарушаване на правилата за движение по пътищата. Посочено беше още, че е налице и съпричиняване на произшествието от страна на пострадалите, които са пресичали неправомерно. Определеното наказание е над средния размер, предвиден за непълнолетни в НК, поради наличие на повече отегчаващи вината обстоятелства, посочи съдебният състав.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.