Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 22-годишният Станимир Георгиев, с което той се признава за виновен, че чрез използване на специален начин, отнел чужди движими вещи и използвал чужд платежен инструмент.

На 22.07.2019 г. към 3,30ч. Станимир заедно със свои приятели минавал край блок 408 на ж.к. „Владислав Варненчик“. Той забелязал, че един от прозорците на първия етаж бил отворен и достъпът до вътрешността на жилището бил ограничен единствено от поставения на прозореца комарник. Апартаментът се обитавал от жена и нейната дъщеря. Подсъдимият се покачил върху перваза на външната стена на блока, премахнал комарника и като се провесил през прозореца отмъкнал оставената под прозореца черна раница за лаптоп. Малко по-късно с кредитната карта, която открил извършил три транзакции на обща стойност 49.50 лв., без съгласието на титуляра.

22-годишният Станимир Георгиев е роден в Добрич, с постоянен адрес във Варна, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, не работи.

Пред съда той заяви, че е съгласен с условията на споразумението, което е подписал доброволно и се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд одобри споразумението, след като намери, че то не противоречи на закона и морала.

За извършената кражба подсъдимият Станимир Георгиев прие да му бъде наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца, а за ползването на чужд платежен инструмент 1 година затвор. От така определените наказания, Окръжен съд – Варна наложи на Георгиев да изтърпи най-тежкото от тях, а именно „лишаване от свобода“ при първоначален „общ” режим.

Страните се споразумяха да не се налага наказание глоба.

Подсъдимият следва да заплати направените по делото разноски в размер на 121.25 лв., в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР Варна.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.