Окръжен съд – Варна отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на 43-годишния Георги Ф. Той е обвинен в опит за убийство, за което в закона се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за минимум 10 г.

Задържаният е привлечен към наказателна отговорност за опит за убийство, извършен на 15.12.2019 г. във Варна, като престъплението е тежко умишлено.

Защитата на Георги поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че в хода на разследването са били събрани нови доказателства за наличие на множество оправдаващи и извиняващи обстоятелства за поведението на обвиняемия. В подкрепа на искането беше посочено, че Георги Ф. не е осъждан и имам постоянен адрес, на който може да бъде открит.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд намери за неоснователна жалбата на обвиняемия. Съдът отчете, че от събраните доказателства не се разколебава обосновано предположението, че именно Георги Ф. е автор на деянието. Отделно от това предвиденото в Наказателния кодекс наказание само по себе си е предпоставка да се определи като реална опасността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление и потвърди първоначално определената мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.