Окръжен съд – Варна потвърди определение на Районен съд – Девня, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 43-годишния Ахмед Х. Той е обвиняем за извършени действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление с родната си 19-годишна дъщеря. Ахмед използвал положението на икономическа зависимост на момичето. Въззивната инстанция не намери основания да уважи жалбата за изменение на мярката за неотклонение в по-лека.

Деянието, в което е обвинен Ахмед Х. е извършено през февруари тази година. Баща и дъщеря гледали телевизия в дома си в село Стефан Караджа, община Вълчи дол, когато 43-годишният мъж започнал да опипва момичето. След този случай поведението на дъщеря му се променило, започнала да се държи странно, което било забелязано от майка й. Преглед при психиатър установил, че блудствените действия, извършени от бащата, са отключили шизофренно разстройство.

Сигнал за престъплението е подаден на 24 април 2020г. Мълчанието си потърпевшата 19-годишна девойка обяснила със срам и страх. Момичето живеело в една къща с родителите си и работело в семейната ферма. Нямало приятели, нито възможност да отиде при някого. В показанията си пред органите на реда 19 годишното момиче посочва, че обвиняемият и по-рано е извършвал такива действия спрямо нея.

43-годишният Ахмед е със средно образование, неженен, безработен, с чисто съдебно минало.

Защитата му внесе в съда подписка от жители на селото, които твърдят че мъжът е обвинен несправедливо. Съдът обаче не я прие, тъй като не отговаря за изискванията за валидно доказателство. Адвокатът на 43-годишния мъж посочи, че обвиненията спрямо него са измислени, поради факта, че майката на пострадалото момиче вече живее с друг мъж и отношенията й с Ахмед са влошени. В последната си дума пред съда, обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение – домашен арест или подписка.

Въззивната инстанция намери, че жалбата на Ахмед срещу определението на Районен съд - Девня е неоснователна, тъй като му е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление и за него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“. Според съдебния състав не съществува спор за съпричастността на Ахмед Х. към деянието – събрани са достатъчно убедителни доказателства, в това число и показанията на пострадалото лице, които описват по категоричен начин действията, които закона определя като блудствени. Варненският окръжен съд споделя аргументите на първата инстанция, че има опасност задържаният да извърши престъпление срещу правосъдието с оглед обстоятелството, че деянието е извършено спрямо лице в материална зависимост от обвиняемия.

Определението на Окръжен съд - Варна, потвърждаващо ареста на обвиняемия за блудство Ахмед Х. е окончателно и не подлежи на обжалване.