Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение на 37-годишният Дмитрий М., който е привлечен към наказателна отговорност за причиняване по непредпазливост на смъртта на велосипедист в транспортно произшествие. Тестван с дрегер за употреба на наркотични вещества, резултатът е бил положителен за опиати и метадон, докато тестът за алкохол е бил отрицателен.

Престъплението, в което е обвинен е тежко, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" до 6 години.

Пътнотранспортното произшествие стана на 29 април 2020г., на бул. „Левски“ във Варна, близо до бензиностанцията на ОМВ. При заобикаляне с микробуса си Дмитрий М. блъска 74-годишния велосипедист. Възрастният мъж бил отведен в болницата с черепно-мозъчна травма. Малко по-късно той починал в лечебното заведение.

37-годишният обвиняем е роден в Казахстан, но е български гражданин, с висше образование, неосъждан. Има наложени множество административни наказания за нарушения за Закона за движение по пътищата, като през 2016 г. е бил санкциониран за шофиране след употреба на алкохол или упойващи вещества.

Пред съда Дмитрий М. заяви, че не се счита за виновен за трагичния инцидент и поиска по-лека мярка за неотклонение.

След като се запозна с материалите по делото, Варненският окръжен съд намери че са налице данни Дмитрий М. да има съпричастност към авторството на престъплението, за което е обвинен. ВОСВарненски Окръжен съд не сподели становището на защитата, че следва на  обвиняемия да се определи по-лека мярка за неотклонение. Съдът посочи, че предвид множеството наложени административни наказания за нарушения като участник в движението, очевидно 37-годишният мъж не е могъл да осъзнае противоправното си поведение на пътя, представляващо висока обществена опасност. Поради тези съображения съдът определи като най- подходяща мярка за неотклонение спрямо Дмитрий М. най-тежката предвидена в закона, а именно „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.