Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 30-годишния Николай С., обвиняем за извършен грабеж, в условията на опасен рецидив.

Според обвинението, на 08.04.2020г. на бул. „Цар Освободител“ чрез издърпване Николай С. отнел сак с чужди движими вещи от владението на мъж, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила.

Според Наказателният кодекс престъплението е тежко умишлено и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години.

30- годишният варненец е с 5 влезли в сила присъди за различни по вид престъпления, като първото му осъждане е било през 2011г. за престъпление срещу собствеността. Деянието, за което му е предявено обвинение е извършено по- малко от 6 месеца след условното му предсрочно освобождаване.

Пред съда адвокатът на Николай С. посочи, че е спорно авторството на деянието. Защитата изтъкна, че обвиняемият е с доказана параноидна шизофрения и е много възможно при оставане в ареста заболяването, което в момента е в ремисия, да се отключи отново, поради което поиска по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, прецени че съществува обосновано подозрение Николай С., да е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът направи извод, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, предвид предишната му съдимост. По отношение на заболяването, от което страда Николай С. е била назначена съдебно-психиатрична експертиза, според която обвиняемият е бил в състояние да разбира свойството и значението на деянието и е можел да ръководи постъпките си. Поради наличието на двете изискуеми от закона предпоставки, Варненският окръжен съд определи, че към настоящия момент най- правилната и законосъобразна мярка за неотклонение, която може да се определи спрямо Николай С. е „задържане под стража.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.