Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 30-годишния Ивайло И., обвиняем по досъдебно производство за причиняване смъртта на приятелката си вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.

Престъплението, в което е обвинен Ивайло е тежко умишлено и предвиденото наказание в НК за него е „лишаване от свобода“ до 8 години.

Според обвинението, 30-годишният мъж и 42-годишната му приятелка Марина постъпили в болница за тестване и лечение за COVID-19, след съмнение, че са заразени с коронавируса. Жената се оплаквала от болки в гърдите, като въпреки започналото лечение на 5 април починала. От назначената аутопсия станало ясно, че тя е със счупени ребра, които са нанесли травма на белия й дроб несъвместима с живота.

Преди да почине, пострадалата споделила със свои познати, че в средата на март Ивайло й нанесъл побой. В съдебното заседание стана ясно, че има свидетелски показания, които сочат че Ивайло е удрял и ритал Марина и по- рано - на 9.03.2020г., когато двамата са били на гости при свои познати. Назначените съдебно-медицински експертизи тепърва ще дадат отговор, кой от двата побоя е причинил смъртта на 42-годишната жена.

След смъртта на приятелката си, Ивайло успял да избяга от болницата, но по-късно бил задържан от органите на реда.

30-годишният обвиняем е осъждан над десет пъти – за кражби като непълнолетен и за държане и разпространение на наркотици.

Защитата на Ивайло И. поиска по-лека мярка, като изтъкна че към момента не са събрани доказателства, които да уличават обвиняемия, че именно той е извършител на побоя довел до смъртта на жената. Чрез видеоконферентна връзка със следствения арест, пред съда 30-годишния мъж също заяви, че е невинен и не е удрял Марина, с която от дълги години съжителствал.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, прецени че съществува обосновано подозрение Ивайло И., да е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Тепърва следва да се уточни начина на живот на пострадалата, както и кой от двата побоя, за които има данни по досъдебното производство е причинил смъртта, при какви обстоятелства и дали на 15.03.2020 г. ударите не са били нанесени и от другиго. Съдът направи извод, че с оглед личността на обвиняемия е реална опасността същият да извърши престъпление, поради което определи като най- целесъобразна мярка за неотклонение спрямо Ивайло И. „задържане под стража“.