Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 46-годишния Йордан К., обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, извършено в условията на опасен рецидив.

На 03.04.2020г. около 15.30ч. във Варна, при извършване на полицейска проверка Йордан К. бил задържан до магазин СБА в кв. „Трошево“ в момент, когато разпространявал наркотични вещества на 45 годишен мъж. На служителите им направило впечатление, че по време на ограниченията във връзка с извънредното положение Йордан е изключително активен. След като бил наблюдаван, било установено, че активността му е свързана с разпространение на високорискови наркотични вещества. При направения обиск на Йордан и претърсване на автомобила му и имот, който ползвал били намерени близо 3 грама кокаин. На 04.04.2020г. той е бил привлечен в качеството на обвиняем.

46-годишният мъж е осъждан многократно, включително и за държане на високорискови наркотични вещества, като последната ефективна присъда е изтърпяна на 02.02.2019г.

Престъплението, в което е обвинен е тежко, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" до осем години и глоба до двадесет хиляди лева.

Прокуратурата поиска от Варненския окръжен съд да му определи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“.

Защитата на Йордан К. поиска по-лека мярка „домашен арест“ с мотива, че той няма намерение да се укрие, тъй като очаква дете от жената, с която живее и се грижи за възрастен родител. Посочено беше, че той е съдействал на органите на досъдебното производство и отношението му към случилото се до известна степен намалява степенна на обществена опасност.

Варненският окръжен съд като взе предвид всички събрани доказателства към момента направи обосновано подозрение, че Йордан К. е извършил престъпленията, за които са му повдигнати обвинения. Същите са тежки, тъй като за тях се предвижда наказание повече от 5 години „лишаване от свобода“. Според съдебният състав предвид предишните осъждания и личността на обвиняемия, може да се направи извода, че опасността Йордан да се укрие и да извърши престъпление е реална, поради което определи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, като ако това стане, делото ще бъде гледано на 14.04.2020г.