Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за временно отлагане на фактическото предаване на белгийския гражданин Камил Ф. на властите в Гърция поради обявеното извънредно положение заради коронавируса в двете страни. 46-годишният мъж е с влязла в сила присъда в южната ни съседка от 9 години затвор и 15 хиляди евро глоба, за превоз на мигранти от Ирак.

Роденият в Турция Камил Ф. е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти в Солун на 17.01.2018 г. Той е бил признат за виновен, че като шофьор, в съучастие със свой колега е превозил от Гърция към България двама нелегално пребиваващи на гръцка територия иракски граждани. Мигрантите от Ирак са били открити от митническите органи на ГКПП - Промахон на 7 ноември 2014 г.

Варненски окръжен съд допусна екстрадицията му на 24.03.2020г.

Основанията изтъкнати от българската и гръцката прокуратура за исканото отлагане на екстрадицията са, че предвид актуалната пандемична обстановка, предаването на исканото лице преди опасността да е отминала би застрашило неговия живот и здраве, както и живота и здравето на членовете на конвоиращите екипи на двете държави. Държавното обвинение е оправомощено да приведе в изпълнение влезлия в сила съдебен акт за екстрадицията в 10 дневен срок, като за Камил Ф. той изтича на 04.04.2020. Срокът може да бъде удължен само с решение на компетентния окръжен съд, ако са налице обективни причини.

Чрез видеоконферентна връзка от варненския затвор Камил Ф. и защитата му не се противопоставиха на искането за отлагане на екстрадицията.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд намери искането на прокуратурата за основателно и определи временно отлагане на предаването на Камил Ф. на гръцките власти в изпълнение на Европейска заповед за арест до отпадане на основателното предположение, че тази екстрадиция застрашава здравето и живота му, а именно отпадане на основанието за налагане на извънредното положение. Спрямо него беше потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на издаващата ЕЗАЕвропейска заповед за арест държава.

Решението на Окръжен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.